Forumsvar skapade

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • som svar på: Vapenförslag – Morups socken #1894
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  Jag får väl kontakta statsheraldikern.

  Sockenheraldiska institutet behöver jag nog inte ta kontakt med, eftersom vapnet redan är utformat.

  som svar på: Lafors kommun #1855
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  Jag tycker inte att det ser helt riktigt ut. Vågskurorna är för långdragna och det ser ut att finnas två nyanser av blått i skölden.

  som svar på: Att mynta #1690
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  (Varken torn eller lejon kan väl vara häroldsbilder, de är allmänna bilder, men det ordvalet var väl ett oavsiktligt misstag.)

  Det finns alltid möjlighet att skapa nya bilder, men om det inte finns ett vedertaget uttryck för en viss djurhybrid t.ex., så är det bättre att beskriva den för vad den är än att hitta på ett ord. I heraldiken kan t.ex. förekomma en fisk med rådjurshorn, men då är det bättre att beskriva den just som en fisk med rådjurshorn än att hitta på ett ord.

  Det är normalt inte heraldiken som har hittat på ord som grip, pegas, drake, troll eller liknande, utan de har tagits in från en mer allmän bildtradition. Sedan har de ibland levt kvar inom heraldiken när de kanske har fallit ur bruk i andra sammanhang (med bättre kunskaper om faktisk biologi och så vidare) på ett sätt så att man nu kanske mer förknippar dem med heraldik än med något annat, men det påverkar ju inte deras ursprung.

  som svar på: Vimpel #1214
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  Korsvimpeln har faktiskt funnits riktigt länge, även om den tidigare har varit ovanlig. Det finns fotografier med korsvimplar från förra hälften av 1900-talet. Jag tycker dock ändå att det inte finns skäl att använda korsvimpel. Själva poängen med vimpeln är ju att den skall vara enklare, och det är den ju inte om den har samma motiv som flaggan.

  som svar på: Kymmenedalens landskapsvapen #1212
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  Ja, jag menar så klart den officiella svenskspråkiga blasoneringen.

  som svar på: Fråga om Englands riksvapen #1209
  Elias GranqvistElias Granqvist
  Deltagare

  Perolden skrev bland annat:

  Man har dock i hela UK det märkliga (och inkorrekta) sättet att anse att hela UK disponeras av monarken (Her Majesty’s Government om statsapparaten, och Her Majesty’s subject om medborgarna, medan vi vet att det finns freeholds i Wales, Skottland (I Skottland har man också allemannsrätt . som i bl.a. Norge). Samtidigt finns enorma områden som är ägt av aristokrater i England.

  Jag tror snarare att man vid att sätta liljerna i första fältet ansågs sig styrka sitt krav på tronen i Frankrike, så att franskmännen inte skulle tro att de betraktades som mindre värda än England.

  Det förstnämnda har egentligen inte med heraldik att göra utan med fastighetsrätt. I Förenade kungariket (och även i t.ex. Kanada) har man fortfarande den inställningen att drottningen i sin egenskap av monark har överäganderätt till precis all mark i riket, medan andra har underäganderätt – en princip som i andra länder i princip avskaffades med feodalismen. Vi har dock haft liknande resonemang även i Sverige i relativt sen tid, när fjällvärlden ansågs ägas av kronan eftersom ingen annan stod som formell ägare i fastighetsregistret.

  Frankrike var förstås förnämare än England. På medeltiden fanns det hierarkier för allt och Frankrike var ett centralt och stort rike till skillnad från det (då) perifera England ute på ön.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)