Forum Statlig och kommunal heraldik Vapen för President Niinistö

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Anders Segersven Anders Segersven 3 år, 4 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1362
  Anders Segersven
  Anders Segersven
  Deltagare

  Citerar mig själv från bloggen, jag vill minnas att frågan om president Niinistös vapen var uppe redan på det gamla forumets tid.

  http://finskheraldik.blogspot.fi/search?updated-min=2015-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2016-01-01T00:00:00-08:00&max-results=40

  Republikens president Sauli Niinistö har begåvats med ett heraldiskt vapen. Vapenärendet har behandlats av Heraldiska Sällskapet i Finland och godkänts till vapenregistret under nummer 1900 i oktober. Vapnet har planerats av Antti Matikkala och Ronny Andersen redan år 2012. Som bekant har Niinistös vapentagande av någon anledning dröjt ovanligt länge.

  Vapenbeskrivningen på finska lyder: ”Sinisellä kilvellä viisi hopeista varsistaan yhdistynyttä lehmuksenlehteä säteittäin” och min egen högst inofficiella ad hoc-översättning skulle då bli: ”I blått fält fem lindblad av silver i fempass”. Till vapnet hör mottot ”Juurista voimaa” (Kraft ur rötterna).

  Nämnas kan, att Niini, Niinipuu på finska betyder skogslind (Tilia cordata) och att ”niinistö” kan översättas som ”linddunge”. Det förefaller som att Presidentkansliet inte ännu har gått ut med denna nyhet, men jag tar mig friheten att skriva om saken här, eftersom vapnet presenterats i senaste numret (34) av Heraldiska Sällskapets i Finland medlemsblad Hopealeijona/Silverleijonet (sic!).

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1372
  Anders Segersven
  Anders Segersven
  Deltagare

  Enligt uppgift från heraldiska nämnden vid finska Riksarkivet lyder blasoneringen på svenska: I blått fält
  fem strålvis förenade lindblad av silver. Den officiella
  översättningen av valspråket är ”Rötterna ger kraft”.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.