Forum Nya vapen Välkommen att presentera dina vapenidéer

Detta ämne innehåller 63 svar, har 12 deltagare, och uppdaterades senast av Marcus Karlsson Marcus Karlsson 2 år, 4 månader sedan.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 65 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #938
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  Nya vapen, en ständig källa till funderingar. Vad ska man tänka på, är vapnet unikt och vad ska man göra när man är klar? Det är de tre vanligaste frågorna och här kommer du säkert att få svar.

  Glöm inte – att ju mer färdigt ditt vapen är här, desto nöjdare kommer du att bli i det långa loppet. Det kan hända att några av dina favoritidéer kommer att få kritik, men vi andra ger kritik med bästa välvilja för vi vill alla att du ska känna att ditt vapen både är vackert, personligt och något som tål att visas upp för omvärlden.

  #1285
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Hej Jesper Wasling och övriga deltagande i forumet!

  Jag har ett vapenförslag att presentera. Det är tänkt att se ut så här: ”Delad sköld, undre delen i rött, övre delen i vitt och i det övre fältet en röd ros (utan stam/stjälk d.v.s. bara roshuvudet)”
  Se bifogad bild/PNG-fil.

  Blasoneringen kan jag behöva hjälp med så rätta mig om jag har fel; blasonering följer:
  ”Delad sköld i vitt och rött, överst en röd ros”?

  För övrigt: Hur tar jag reda på om detta vapen är taget internationellt? Jag inser att det är ett primitivt vapen.

  Med Vänliga Hälsningar,
  Rodrigo Fachal GM

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1287
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Väldigt snyggt! Enkelt och ”rent”. Beträffade blasoneringen skulle jag möjligen byta ut ordet ”vitt” mot ”silver”: Delad sköld i silver, vari en röd ros, och rött.

  Är det någon speciell anledning till att du valde just detta vapen? Den delade skölden i silver och rött leder tankarna till Polens flagga, och den röda rosen i fält av silver leder tankarna till det gamla tyska furstedömet Lippe. Har du någon anknytning till något av dessa områden, eller valde du vapnet enbart för att detär vackert? (Det är inget fel att välja vapen enbart för att det är vackert – jag är bara nyfiken)

  #1288
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Tack så mycket Mats Persson!
  Ja, det kan jag berätta, det är kul att du frågar.
  (Problemet med att det leder associationerna till Polen genom Polens flagga finns ju tyvärr…)
  Men det är varken Lippe eller Polen vapnet är en referens till utan till Staden Lucca i Florens, från vilket jag har blodsanor (genom Amerikanska kontinenten som mellanlandning dock), och vars heraldiska vapen är ”Delad sköld i silver och rött” (Se gärna länk: http://www.comune.lucca.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/6473). Därtill har jag i faderns moderliga släktled ett efternamn som är Rossi, som tydligen betyder röda och inte rosor inser jag nu i skrivande och uppslagande stund. Men det är mer eller mindre som du förutsåg, jag avväger att använda det för att det är snyggt, men framförallt heraldiskt enkelt och rent.

  Problemet med att

  Med Vänlig Hälsning,
  Rodrigo Fachal GM

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1290
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Aha, så det är egentligen staden Luccas vapen, med en ros i övre fältet. Mycket fyndigt – men det är kanske lite för likt Lucca för att vara riktigt bra… Man brukar ha som tumregel att ett nytt vapen bör skilja sig från redan existerande vapen i minst två avseenden för att betraktas som ”tillräckligt” unikt. Och rosen är bara en enda skillnad. Kunde du göra ytterligare någon detalj i vapnet som skiljer det från Lucca? Jag är rädd för att du då förlorar den vackra enkelheten i vapnet, men det kanske är nödvändigt för att få det tillräckligt unikt.

  #1291
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Okej.

  ”Aha, så det är egentligen staden Luccas vapen, med en ros i övre fältet.”
  Svar: Luccas vapen har ingen ros så beskrivningen ”Luccas vapen, med en ros i övre fältet” beskriver ej Luccas vapen utan ett annat vapen. Vapnet är skiljt.

  Två ytterligare avseenden som kommer urskilja vapnet från staden Luccas vapen är en eventuell hjälmbindel, avsaknad av krona och avsaknad av kombinerad lager-eklövskrans. Eventuellt kan man påstå att rosens alla detaljer ritade röda också är en unikhet med det ritade vapnet. Med andra ord: det är inte bara en ros och inte bara en röd ros utan en en röd ros med samtliga detaljer röda.

  Jag anser att det ur ett rent logiskt hänseende (och blasoneringssynpunkt) skiljer vapnet från Luccas vapen.

  #1295

  Ur heraldiskt hänseende så är det fortfarande ”Luccas vapen, med en ros i övre fältet”, alldeles oberoende av hur den rosen beskrivs. Att du inte ämnar använda krona och kombinerad lager-eklövskrans gör ingen skillnad så själva skölden är vad som räknas, och där är det än så länge blott en skillnad.

  En god tumregel är som sagt att det ska vara två skillnader, och helst ska dessa skillnader synas i en streckteckning.

  #1296
  Anders Segersven
  Anders Segersven
  Deltagare

  Enig med Claus där. En heraldisk ros är en heraldisk ros är en heraldisk ros. Vad för betydelse man sedan lägger i den heller hur den tecknas är sedan en annan sak (som heraldiken inte tar ställning till).

  Förresten; Sköld delad i silver, vari en röd ros, och rött. Enligt mitt förmenande.

  Anders Segersven

  #1298
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Okej. Även om andra ganska heraldiskt bevandrade personer inte håller med om att det vore emot god heraldisk sed att använda ett sådant vapen kommer jag att frångå den ritningen och koncentrera mig på något annat.

  Jag börjar då om på nytt och vill härmed fråga om vad ni har för uppfattningar om vad ”ett städ” symboliserar som häroldsbild. Vad symboliserar ett städ historiskt såväl som i nutid?

  Med Vänliga Hälsningar,
  Rodrigo Fachal GM

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1301

  Som vanligt inom heraldiken, så har bilder ingen fast symbolik utom den som vapenantagaren/-bäraren lägger i dem. Ett städ symboliserar varken mer eller mindre än ett städ.

  Vad ser du i städet?

  #1302
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Men håll gärna fast vid den delade skölden i silver och rött – den är så vacker! Varför inte följande:
  Delad i rött och silver, belagd med ett städ i omvända tinkturer.

  D.v.s. vi kastar om Luccas två fält, och så skippar vi rosen och tar ett städ i stället. Då blir det mindre risk att vapnet redan finns någonstans.
  Eller varför inte lite fräckare:
  Ginstyckad i rött och silver, belagd med ett städ i omvända tinkturer.

  Ja, det finns oändligt många möjligheter.

  #1309
  Profilbild
  Hampus Berner
  Deltagare

  Jag planerar också på att ta mig ett vapen och skulle gärna höra era synpunkter.

  Min tanke är en svart sköld med ett torn i silver, tornet hålls upp på vardera sida av en björn i silver.

  Björnen valde jag särskilt eftersom namnet Berner är kopplat med ordet för björn. Ett silvertorn är tänkt att signifiera en orubblighet i oskyldighet och visdom, som står i en karg omgivning av mörker.

  Den övergripande symboliken jag är ute efter är att vi lever i en skymningsvärld mellan den mörka hårda verkligheten och vår egen beskyddande drömvärld. Detta tänkte jag sedan befästa med valspråket Inter Verum et Somnium (mellan verklighet och dröm).

  #1310

  Utan att ha kollat upp att vapnet är unikt (det är det nog), så är det föredömligt enkelt, men jag föreslår ändå att du gör det som ibland kallas för ”Frimärksprovet”, vilket går ut på att rita upp vapnet (gärna det fullständiga vapnet, med hjälm och hjälmprydnad) i frimärksstorlek och kollar så att det är tydligt även i liten storlek.

  #1311
  Profilbild
  Hampus Berner
  Deltagare

  Oj det låter mycket svårt. Jag förmodar att det har med sigill och dylikt att göra? Jag har nog inte den förmågan själv, att ens få plats med en björn på ett frimärke är tillräckligt svårt! Har du något förslag på hur vapnet skulle göras mer lämpligt om det nu är för svårt för frimärkesstorlek?

  #1312
  Profilbild
  Hampus Berner
  Deltagare

  Jag provade vad du föreslog, och jag skulle nog säga att det fungerade. Frimärkestestet känns som att det nästan bara kan passeras 100% om det bara är en ensam bild/symbol på skölden. Att dock bara ha en björn eller ett torn kan jag tänka mig redan är taget, och det blir ju heller inte så personligt.

  Jag hade en fundering runt hjälmprydnad också. Jag har försökt läsa på om reglerna runt detta, men jag undrar fortfarande om kravet är att hjälmprydnaden också ska vara unik? Ett björnhuvud känns lämpligt i sammanhanget, men det lär ju knappast vara tillgängligt i så fall.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 65 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.