Forum Övriga ämnen Ordnar och medaljer Svärdsorden och Serafimerorden

Detta ämne innehåller 4 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild Jonas Arnell 3 år, 1 månad sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1407
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Ursäkta en kanske något okunnig fråga: Jag sitter och läser om finska kriget 1808-9, och på en bild av Johan August Sandels ser det ut som om han bär två kors av Svärdsorden om halsen. Varför gör han det? Eller är det andra korset någon annan orden, som liknar Svärdsorden? Jag funderade på om det kunde vara Serafimerordens halskors – men det ska väl inte vara i form av ett Andreaskors? Eller var det ett Andreaskors, precis som Svärdsorden, för 200 år sedan?

  • Detta ämne redigerades 3 år, 1 månad sedan av Profilbild Mats Persson.
  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1410
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Han bär Serafimerordens axelband och kraschan. Runt halsen har han dels Svärdsordens kommendörskors (eftersom han var KmstkSO, jfr kungen i uniform), dels halstecknet för riddare med stora korset av Svärdsorden (1. klass) vilket är en separat utmärkelse inom Svärdsorden. Till den hör även det lilla svärdet som syns under serafimerkraschanen .

  #1411
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  > Runt halsen har han dels Svärdsordens kommendörskors (eftersom han var
  > KmstkSO, jfr kungen i uniform), dels halstecknet för riddare med stora korset
  > av Svärdsorden (1. klass) vilket är en separat utmärkelse inom Svärdsorden.

  Vilken konstig tradition. Varför gör de på detta viset? Varför är det inte en strikt, linjär hierarki inom Svärdsorden, så att man bara bär den ”högsta” utmärkelsen?

  Jag letade på nätet efter bilder av kungen i uniform,. men lyckades inte hitta någon där han bär dubbla kors av Svärdsorden. Däremot hittade jag en hel del där han bara bär ett enkelt kors:
  Kungen i kedjor

  Se också denna bild från Livrustkammaren (Svärdsordens kors hänger längst ner, och är svårt att urskilja i den dåliga belysningen):

  • Det här svaret redigerades 3 år, 1 månad sedan av Profilbild Mats Persson.
  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1414
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Jag var lite otydlig. Det jag menade med jämförelsen var att en serafimerriddare som är KmstkSO bara bär kommendörstecknet om halsen och inte axelbandet eller kraschanen. Idag är kungen det enda exemplet. RmstkSO var en separat utmärkelse som bara delades ut i krigstid. Det finns andra tillfällen då man bar två grader av en orden, ex. om man fått det lägre tecknet med briljanter.

  #1418
  Profilbild
  Jonas Arnell
  Deltagare

  Det enkla svärdet / de korsade svärden på bröstet för RmstkSO1kl och RmstkSO anknyter till den livländska Svärdsorden, som legendariskt var ursprunget till den svenska. Den som skulle erhålla RmstkSO skulle enligt de äldre stadgarna dubbas inför hären. Det var alltså verkligen en mycket speciell utmärkelse. Övriga Svärdsorden var en mer militär förtjänstorden, där tid i krig räknades dubbelt för att uppnå rätt antal tjänsteår för ex. Svärdstecknet.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.