Forum Allmänt om heraldik Heraldisk debatt Sköldar på Haga tingshus

Taggat: 

Detta ämne innehåller 0 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Sonnek Elias Sonnek 3 år, 5 månader sedan.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1084
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Att Haga tingshus är en vacker byggnad har jag tänkt många gånger, men att den är prydd av två heraldiska vapen märkte jag först nyligen. Ovanför entrén finns två lejon som håller varsin sköld, den högra delad med ett agnus dei i nedre fältet och den vänstra tredelad med vad som ser ut att vara fiskar. Vad sköldarna innehåller och vad de representerar är en gåta för mig.

  Huset ritades av Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth och stod färdigt 1907 då det nybildade Södra Roslags domsagas tingslag flyttade in. Domsagan hade tidigare bestått av två tingslag: ett för Sollentuna och Färentuna härader, och ett för Åkers, Värmdö och Danderyds skeppslag. Det är inte en alltför långsökt gissning att sköldarna syftar på de två tingslagen och de däri ingående häraderna. Vad jag kan se hade ingen av häraderna vapen, men Danderyds skeppslag hade i sitt sigill en fisk, vilken återfinns i den högra skölden.

  Någon som har andra gissningar eller teorier?

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.