Forum Allmänt om heraldik Heraldisk debatt PostNord borde använda gul färg och posthorn

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1875

  Hej!

  Vår ”vardagsheraldik” blir allt fattigare. Jag tänker på symboler som kanske inte är registrerade vapen, men som i praktiken är ett slags heraldik och har synts i alla människors vardag. Konsums försvunna evighetstecken är ett exempel.

  Hur skall vi kunna övertala PostNord att återupptaga bruket av gul färg och posthorn? Jag förstår att PostNord även borde föra danska traditioner vidare, men det skulle kunna lösas med lite god vilja.

  Jag har sett att Svenska heraldiska föreningen försöker påverka kommuner och andra som planerar att förstöra sin vapen av oförstånd.

  Har Stefan Bede eller någon annan representant för några idéer om vad som kan göras?

  Tacksam för svar.

  Jan Arvid Götesson SV-265

  P. S. Jag bor i Australien, vilket förklarar att mitt patronymikon dyker upp som ”Goetesson” ibland, istället för ”Götesson”. D. S.

  • Detta ämne redigerades för 1 år, 7 månader sedan av Jan Arvid GoetessonJan Arvid Goetesson. Anledning: Förklarar stavning
  #1877
  Jesper WaslingJesper Wasling
  Keymaster

  Lång väntan på svar, men här kommer ett.

  Jag förstår vad du menar, men frågan är om det är så mycket fattigare med heraldiken idag. Jag skulle våga mig på att säga att det snarare är tvärtom. Visserligen försvinner vissa vapen och symboler, men samtidigt kommer andra till. Antalet vanliga företag som använder heraldiska vapen som logga eller varumärke har nog aldrig varit så många som nu.

  Detsamma gäller för kommuner. Vissa ersätter sitt vapen med en logga, det är sant. kvar bir vapnet i högtidliga sammanhang. Å andra sidan förekom vapnet förr bara i högtidliga sammanhang och aldrig till vardags. Tänk bara på vägskyltarna som inte ens hade minsta lilla motsvarighet innan de kom till på 80-talets andra hälft. Och mängder med kommuner lyfter ju fram sina vapen på ett fantastiskt sätt.

  Så heraldiken tycker jag är ovanligt stark numera, även om jag självklart gärna ser att den blir ännu starkare.

  #1878

  Tack för svar, Jesper!

  Jag skrev tyvärr om två olika frågor i mitt inlägg. Den första var den större frågan om heraldikens synlighet i samhället. Du nämner flera saker som blir bättre, och du har rätt om det. Låt oss lämna den frågan.

  I stället vill jag upprepa mitt specifika påstående om PostNord. Den gula färgen är gammal, likaså posthornet. Det är (var) inget registrerat eller fastställt vapen, men i praktiken ett slags heraldik. Eftersom PostNord är så synligt är detta en stor förlust. Större än den olyckliga perioden när ishockeylandslaget inte förde tre kronor i kampen.

  Mitt förslag är alltså att föreningen försöker övertyga PostNord att återinföra symbolen Posthorn och färgen gult. Som en kompromiss med Danmarks historia kunde man ha en röd krona över gult posthorn, eller dylikt. Huvudsaken är att att kontinuiteten i symbolik och färg inte bryts helt.

  Jan Arvid Götesson SV-265

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.