Forum Övriga ämnen Flaggor och fanor Personliga vapenfanor

Taggat: 

Detta ämne innehåller 5 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av William Wojdyga William Wojdyga 4 år, 2 månader sedan.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1087

  Via Facebook upplystes till gruppen ”International Heraldry Society” att

  Gordon Casely tells me that he has been given charge of inviting as many armigers as possible to be in Glasgow with their banners to process in a grand opening parade on Wed 10 August 2016 at c 1830 from Congress HQ to Glw City Chambers.
  We assembled some 30 banners at St Andrews in 2006, and next year, the target is 50. Would you be so good please to enquire of as many participants as possible to bring their banners? Robert Harrison and Keith Lovell have already given me their names.
  We all realise that bringing a banner is one aspect, but transporting a pole represents quite another matter. We all somehow managed in St Andrews however, so I ask that this spirit might be maintained!

  Jag hoppas att detta kan sporra även oss skandinaver att skaffa vapenfanor att ta med i processionen!

  Dock reser sig vissa frågor:
  Vad är en lämplig storlek på själva fanduken?
  Hur lång bör fanstången vara?

  Skottarna själva har det ganska enkelt, då deras Lord Lyon King of Arms har fastställt vilka proportioner som ska användas, beroende på rang. Något dylikt finns inte här i Norden, vad jag vet.

  Vad gäller Svenska Heraldiska Föreningens fana, så är den i storleken 140 x 140 cm, på en fanstång som är av trä och 280 cm lång, spets och doppsko inräknade, samt har en diameter av 35 mm.

  Själv funderar jag på om det vore lämpligt med en 100 x 100 cm stor personlig fana, på en fanstång som är ca 230 cm lång, spets och doppsko inräknade.

  #1090
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Den enda svenska motsvarighet jag kan komma på är Försvarsmaktens kommandotecken som är 64 x 64 cm och fästa på en 280 cm lång stång. Kanske in minsta laget. Då verkar 100 x 100 cm bättre för ändamålet.

  #1095

  En aspekt värd att ta i beaktande är möjligheten att ha fanan stående framme i hemmet, och därmed begränsas av takhöjden.

  En annan aspekt som måste övervägas är material och tillverkningssätt. Försvarsmaktens fanor tillverkas i ” ett lager natursiden i diagonalbindning eller annat kvalitativt godtagbart tyg”, och ”[o]rnering av fana, standar och dragonfana sker normalt genom intarsia (infällning) eller applikation i maskinsömnad. I särskilda fall får utförandet ske enbart i handbrodyr och applikation. Tryckt ornering får användas som komplement.” Svenska Heraldiska Föreningens fana (se bifogad fil) är tillverkad i syntetmaterial, med applikationer. Jag har själv funderat på om ett diskret brokadtyg vore lämpligt.

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1101
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  Om man ska ha en fana i hemmet känns det bättre att hänga den som en gardin och inte ha de på en fanstång. Annars syns det ju inte vad fanan föreställer. Eller?

  Tycker därför inte att takhöjden i en lägenhet ska vara utgångspunkten när man funderar på fanornas storlek.

  Tryckta fanor kan knappast sägas vara sämre än andra. I annat fall börjar vi skilja på fanors kvalitet utefter ägarens plånbok. Däremot blir det konstnärliga värdet större om man broderar än trycker, men det är ju en helt annan sak.
  Säger detta för att de som är sugna på en fana inte ska känna att de inte gör rätt bara för at de inte har råd att lägga tio tusen spänn på en fana.
  Hellre en billig fana för mycket än en dyr för lite 🙂

  #1103

  Nog tycker jag att man ser att det är en vapenfana även ståendes, men självklart kan man diskutera om man hellre vill hänga den (som man väl också gör med äldre fanor som ställs ut?).

  Självklart är tryckta fanor ett alternativ värt att överväga! Jag har själv en sådan! Natursiden, som Försvaret använder, är väl dessutom ganska dyrt bara det? Annars är som vanligt de största kostnaderna förmodligen arbetet vad gäller själva fanduken. Fanstången kan ju också kosta en del om man vill ha den i trä.

  #1179
  William Wojdyga
  William Wojdyga
  Deltagare

  Jag tror att man bor titta lite efter vår civilisations källa för att utveckla sedan trakanske också svenska traditioner i detta ändan. Jag har skissat min blandning av Franska Republiken örn, Romerska Legioner och hänvisning till rötter som hoppas att är uppenbara… Sedan hemma tro jag att den bästa är s.k. Kilim, dvs. en sorts hängande matta i rätt tyg som kan uppdateras med broderi, alltså sakta med tiden för att sänka kostnader. För övrig tycker jag att sådan framställning av vapen bor berätta ngn. så att det känns fin att släpa av vid och låta jobba fantasi fritt fram egna tankar i stället för det som serveras från TV….

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.