Forum Nya vapen Om vapenrätt och -arv

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild Don Rodrigo 1 år, 3 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1696
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Hej.
  Jag går fortfarande i tankar på vad jag ska välja för vapen. Föreningens ärliga konstruktiva kritik på olika forum och dylikt får jag tacka för.
  Den kan ibland svida i stunden för den som får höra det men sparar större börda mer långsiktigt inser jag.

  En av sakerna jag inte fullt ut förstått är om 1) söner till en far får bära denna fars vapen eller 2) om det bara är den förstfödda sonen som får bära vapnet eller 3) om bägge söner enligt god sed bör göra egna (nya) vapen för att ha rätt att bära vapen.

  Vilket av alternativ 1) till 3) är det? Ser det olika ut i olika länder och hur långt sträcker sig (geografiskt) isåfall det som gäller i Sverige?

  Med Vänliga Hälsningar,
  Rodrigo

  #1698
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Alla heraldiska traditioner jag känner till är varianter på 1). Barn har för det mesta kunnat använda faderns vapen antingen oförändrat eller med ett tillägg (brisyr) så att var och en får en individuell variant av vapnet. I Sverige finns ingen traditionen att brisera vapen.

  Få länder har dock lagar angående detta. Idag kan vapentagaren själv avgöra hur vapnen ska föras vidare till kommande generationer.

  #1765
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  Instämmer med Elias.
  Svensk, och nordisk tradition är att barnen ärver sin fars vapen men får göra förändringar i detta efter eget tycke och smak. eller byta ut det helt och hållet.
  Den enda grupp som inte har denna frihet är adelsmän med sina vapen på Riddarhuset, men även de kan förstås ha ett vapen som de anser är sitt eget och ett annat som anses som det allmänna och används på Riddarhuset.

  När det gäller brisyren är det alltså inget man själv ska bestämma över. det överlåter man till nästa generation för du vet aldrig om val och eller inte vill ha en frisyr.

  Förstfödda sonen har ALDRIG haft ensamrätt till ett vapen inom den nordiska kultursfären (med några få och mycket tydligt angivna undantag, som i regel avser fideikommisser)

  #1792
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Tack Elias Sonnek och Jesper Wasling för tydligt svar…

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.