Forum Statlig och kommunal heraldik Oldenburg

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Sonnek Elias Sonnek 3 år, 3 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1201

  Mats Persson
  Deltagare

  När man tittar på en karta över norra Tyskland hittar man två platser med namnet Oldenburg: en i Holstein och en längre åt sydväst, i Sachen. Vilken av de två orterna är det som den danska kungafamiljen stammar från?
  Det holsteinska Oldenburg verkar troligt, för det ligger närmast den danska gränsen. Men alldeles intill det sachsiska Oldenburg ligger en annan ort som heter Delmenhorst – och det namnet återfinner man ju i ett av de många fälten i det gamla danska riksvapnet (”i blått fält ett gyllene kors”). Så det kanske är det sachsiska Oldenburg i alla fall, trots att staden ligger långt från danska gränsen?

  #1202

  Mats Persson
  Deltagare

  Ursäkta mina dåliga geografikunskaper: Oldenburg 2 ligger inte i Sachsen, utan i Niedersachsen. Hur bär man sig åt för att redigera sina poster på detta forum?

  #1204
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Så här står det i Nationalencyklopedin:

  ”Omkring år 1000 omnämns en greve av Oldenburg inom dåvarande stamhertigdömet Sachsen. År 1272 delades grevskapet mellan linjerna Oldenburg och Delmenhorst men enades åter på 1400-talet. En greve av Oldenburg blev 1448 under namnet Kristian I kung av Danmark, senare även av Norge och Sverige. Hans yngre bror Gerhard övertog då stamlandet Oldenburg, som 1531 blev riksomedelbart län. År 1667 tillföll Oldenburg Danmark, som 1773 bytte bort det till huset Holstein–Gottorp. Oldenburg blev 1777 hertigdöme och 1815 storhertigdöme inom Tyska förbundet.”

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.