Forum Övriga ämnen Ordnar och medaljer Okänd nål

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1461

  Hej,

  Jag har lite funderingar rörande en nål som min pappa ärvt av sin mormor.
  Nålen i fråga blev tilldelad pappas morfar, Elis Sundequist från en för oss okänd källa. Elis (RNO, f.1893, d.1957) var provinsialläkare i bl.a. Valdemarsvik och Linköping.

  Jag har frågat två kunniga inom medaljer och ordnar, en på Karlavägen och en på Västmannagatan vid Gustav Vasa Kyrka och de tror att nålen kan vara associerad med någon europeisk orden, men ingenting definitivt har sagts.

  Kan någon här möjligtvis belysa frågan ytterligare?

  Lite kuriosa är att Elis en dag i Valdemarsvik fick besök av en mycket ung Nils Liedholm. Nils föräldrar som var oroliga för sin sjukliga son blev då tillsagda att ”pojken måste springa”, varpå han började sporta.

  Mvh,
  Calle

  #1462

  Bilderna verkade vara för stora så jag testar att skicka igen.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1465

  Det här myntet från Carlo Emanuele I av Savoyens regeringstid (1580-1630) bär lite likhet med nålen. Korset kallas bottony, eller St. Maurice-kors.

  Källa: http://www.vaticancoins.com/coin/294/House_of_Savoy_15801630_Quarto_VF/

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1467

  Här är ett till mynt med korset. Detta från tiden då Emanuele Filiberto “Iron Head”, 1553-1580 var kung av Italien.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #1469
  Elias SonnekElias Sonnek
  Keymaster

  Hej Calle!

  I Svenska Heraldiska Föreningens tidning Vapenbilden kan du läsa en artikel (http://heraldik.se/wp-content/uploads/2014/08/vb-96.pdf) om korset på mynten som tillhörde Sankt Mauritiusorden, senare sammanslagen till Sankt Mauritius- och Lazarusorden. Tyvärr är det nog inte den du letar efter, för ordenskorset är vitt medan det på knappen är av guld.

  Tyvärr har jag ingen aning om vad det är för knapp. Spontant tänker jag på de broscher som länge burits inom våren. Sophiasystraras brosch är i till exempel i formen av ett fyrpass (http://om.sophiahemmet.se/las_promo.asp?promo_ID=45). Det skulle kunna vara något läkarsällskap.

  #1470

  Hej Elias,

  Tack för ditt svar.
  Det är inte helt omöjligt att nålen kan vara kopplad till något medicinskt sällskap. Intressant synpunkt! De flesta sådana nålar har väl dock någon text eller monogram på sig för att visa till vilket sällskap den tillhör? Det finns ju i och för sig sådana som inte har det.

  Mystiken tätnar!

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.