Forum Nya vapen Nytt vapen

Taggat: 

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Sonnek Elias Sonnek 3 år, 6 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1025
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Jag hjälper en vän att komponera ett nytt vapen till sig själv och sin familj. Just nu är tanken att familjemedlemmarna ska ha en gemensam sköld men individuella hjälmprydnader. Skölden ska innehålla en eller flera roslagsskutor (jfr Österåkers kommunvapen) för Roslagen och intresset för segling, samt besanter för familjens merkantila historia.

  Alla förslag om hur dessa motiv och kan sammanställas i en fantasifull komposition mottas tacksamt. 🙂

  #1027
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  Österåkers kommunvapen. En vit skuta i blått och lite stockar som last. Är stockarna viktiga?
  Nåväl. Här kommer två förslag.

  1) Att ha tre bysantiner runt båten är ju klassiskt men inte så fantasifullt.

  2) Att ha tre bysantiner i bjälke under båten kan ju anspela på kommunvapnet. De gula bysantinerna anspelar då på de stockar som finns i kommunvapnet.

  Bara en fundering: Jag gillar idén med olika hjälmprydnader, men är det inte lite för avancerat för dem om de inte är inbitna heraldiker? Är inte risken överhängande att man kommer att använda en och samma ändå? Och hur ska man göra i nästa generation?
  Jag tycker att det nog är mer pedagogiskt att bestämma sig för en hjälmprydnad men att visa på vilka möjligheter som finns, så får de ta det från där.

  Bilden här kommer från Wikipedia.

  • Det här svaret redigerades 3 år, 7 månader sedan av Jesper Wasling Jesper Wasling.
  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1031
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Österåkersvapnet är blasonerat som en ”roslagsskuta” och bilden sägs ha en förebild i båten som fraktade just ved. För det här vapnet är varken veden eller brädgången viktig.

  I ditt andra förslag menar du kanske en stam? En bjälke skulle ju gå rakt över båten. Det är en god tanke, samtidigt som anspelningen på kommunvapnet inte får bli för stor.

  Det är sant att idén om hjälmprydnader kanske stannar på pappret. Min vän vill ha ett släktvapen, men samtidigt symboler som är specifika just för honom. Kompromissen blev en sköld för familjen och en personlig hjälmprydnad. Mest sannolikt är kanske att de övriga familjemedlemmarna använder endast skölden.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.