Forum Statlig och kommunal heraldik Kymmenedalens landskapsvapen

Detta ämne innehåller 4 svar, har 4 deltagare, och uppdaterades senast av Anders Segersven Anders Segersven 3 år, 10 månader sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1208
  Elias Granqvist
  Elias Granqvist
  Deltagare

  Har någon den svenskspråkiga blasoneringen till Kymmenedalens landskapsvapen eller vet var man kan hitta den?

  #1210
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Du menar en officiell svenskspråkig blasonering? På Wikipedia finns ju en inofficiell blasonering: ”Sköld delad av blått, vari en hoppande lax av silver med gyllene beväring, och av silver, vari ett blått nät som når till kanterna”. Den är inte riktigt bra, eftersom det inte framgår att laxen är uppstigande; ”en hoppande lax” skulle ju lika gärna vara en lax som svävar fritt ovanför skuran.

  Jag antar att en officiell finskspråkig blasonering finns tillgänglig. Är det en trend i Finland, detta att det svenskspråkiga nu sätts mer och mer på undantag?

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1212
  Elias Granqvist
  Elias Granqvist
  Deltagare

  Ja, jag menar så klart den officiella svenskspråkiga blasoneringen.

  #1251
  Profilbild
  Mikko Lagerspetz
  Deltagare

  I det finländska kommunförbundets nätsida finns bilder och blasoneringar av kommun- och landskapsvapen. < http://www.kommunerna.net/sv/kommuner/vapen/Sidor/area.aspx?a=08 > Det verkar dock vara så att den svenskspråkiga blasoneringen presenteras endast för vapen för de landskap som är tvåspråkiga (och förstås för det svenskspråkiga Åland). Några tycks inte heller vara regelrätta blasoneringar utan har kryddats med bakgrundsinformation av varierande slag. Jag vet inte huruvida det finns officiella svenska blasoneringar för de finländska landskap (eller kommun) som inte har svenska som officiellt språk.

  I den finska blasoneringen för Kymmenedals vapen talas faktiskt om en ”nouseva, kaartuva” dvs ”uppstigande, böjande” lax av silver med gyllene beväring.

  #1252
  Anders Segersven
  Anders Segersven
  Deltagare

  Nej, så vitt jag vet så görs det inte svenskspråkiga beskrivningar av vapen för kommuner och landskapsförbund, om de inte är svensk- eller tvåspråkiga. Precis som Mikko skriver. Det är inte ett nytt fenomen.

  Landskapsförbund, uttryckligen, inte att förväxla med de gamla historiska landskapen. Det verkar visserligen som man av slentrian nuförtiden har börjat kalla landskapsförbunden för ”landskap” också. Fenomenet landskapsförbund uppstod huvudsakligen på 1990-talet, iom att länen utgick.

  Anders Segersven

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.