Forum Allmänt om heraldik Heraldisk debatt Heraldik i litteratur med utgång i George RR Martins "En sång om is och eld"

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Marcus Karlsson Marcus Karlsson 4 år, 3 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1040
  Marcus Karlsson
  Marcus Karlsson
  Deltagare

  Inom litteraturen dyker det lite då och då upp en del heraldik. Framför allt gäller detta Fantasygrenen där det nästan tycks höra till att det dyker upp heraldiska inslag.
  Dessa kan vara av skiftande kvalité men håller sig för det mesta inom heraldikens regler. Även om många författare kanske inte har ägnat så stor tanke bakom den heraldik så finns det undantag. Det mäktiga romanbygget ”En sång om is och eld” skapat av George RR Martin och som ligger bakom den uppmärksammade TV-serien ”Game of Thrones” (Den engelska titeln på den första boken i serien) bjuder dock på ett väl utarbetat heraldiskt system som faktiskt har viss betydelse för handlingen. Den spelar en högt påtaglig roll för böckernas huvudpersoner så låter t.ex. en av tronpretendenterna Stannis Baratheon, ändra sitt släktvapen när han kommer under inflytande av ”Ljusets herres” religion. Släkten Baratheon för ursprungligen ”i ett fält av guld en svart kronhjort” med valspråket: ”Raseriet är vårt”. Vilket Stannis för sin del ändrar till ”i fält av guld (klargul botten) ett rött hjärta omgivet av orangefärgade lågor och belagt med en svart kronhjort. Det röda lågomslutna hjärtat är Ljusets herres symbol.

  Den unge kung Joffrey som efter fadern Robert Baratheons förtidiga död i en jaktolycka bestigit tronen för ett vapen där Baratheons kronhjort kombinerats med vapnet för modern Cersei Lannister. Den mäktiga släkten Lannister för ”i rött ett upprest lejon av guld”. Valspråk ”Hör mig ryta”.

  Martin följer dock inte alltid heraldikens regler när han skapar vapen för sina romangestalter. Så har han t.ex. gett den störtade fordna kungaätten Targaryen ett vapen med ett tinkturbrott: ”i svart fält en röd trehövdad drake” (i boken står scharlakansröd, men heraldiken känner inga färgnyanser så draken blir i blasoneringen röd). Valspråk ”Blod och eld”. Drakens tre huvuden skall syfta på den förste kungen av ätten Aegon erövraren och hans två systrar Rhaenys och Visenya.

  #1063
  Marcus Karlsson
  Marcus Karlsson
  Deltagare

  Den nyss (idag 12/3) avlidne Terry Pratchett använder i sin serie om Skivvärlden heraldik på ett ofta lite skämtsamt sett det engelska College of Arms ges en satirisk behandlig i serien och dyker upp som Ankh-Morpork Royal College of Heralds vilket leds av Dragon King of Arms med Hubward King of Arms och Rimward King of Arms under vilka det är sex härolder Chirm Herald, Al Khali Herald, och Genua Herald för Rimward staterna samt Pseudopolis Herald, Lancre Herald och Sto Lat Herald för Hubward staterna. Till dessas stöd verkade följande persevanter Pardessus Châtain Pursuivant, Croissant Vert Pursuviant, Garderobe Pursuivant och Rouge Dragon de Marais Pursuivant. Till detta kom två extraordinarie persevanter Scrote Pursuivant Extraordinary och Ankh Pursuivant. Denna organisation har dock endast historisk betydelse då alla poster utom Pardessus Châtain Pursuivant (Persevanten Bruna överrocken) och Croissant Vert Pursuivant (Persevanten Gröna halvmånen) är obesatta.

  Till skillnad från i Martins böcker förekommer här även viss korporativ heraldik som för staden Ankh-Morpork (centrum för berättelserna om Skivvärlden) och dess skrån.

  Ankh Morpork

  Staden har två valspråk Quanti Canicula Ille in Fenestra (Hur mycket kostar den lilla hunden i fönstret?) enligt legenden var detta det det enda av kung Ludwig trädets tre förslag till valspråk som var någorlunda acceptabelt. Kungen var inte vid sina sinnens fulla bruk och de övriga förslagen löd bduh, bduh, bduh budh samt jag tror jag behöver min potta nu. Det andra valspråket valdes av en kommitté i början av republiken sedan stadens monarki störtats och lyder Merus in Pectum et in Aquam = Ren i ande och vatten. Med tanke på floden Ankhs allt annat än rena vatten anses detta valspråk nu lätt skrattretande. Sköldens innehåll visar bla. stadens äldsta byggnad Konsternas Torn (Tower of Art), kålhuvuden syftande på kålåkrarna i stadens närhet, vidare syns vågor för floden Ankh och penningpåsar för handel. På skölden en uggla av arten Morpork hållande ett Ankhkors syftande på stadens namn. Ugglan bör på bröstet skölden med vapnet för Osedda Universitetet, stadens berömda Trollkarlsuniversitet.

  • Det här svaret redigerades 4 år, 3 månader sedan av Marcus Karlsson Marcus Karlsson.
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.