Forum Övriga ämnen Ordnar och medaljer Hederslegionen

Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Sonnek Elias Sonnek 4 år, 1 månad sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1105
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Varför har Hederslegionen fem korsarmar?

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1108
  Ben Lytz
  Ben Lytz
  Deltagare

  Kanske orsaken till de fem armarna är den, att orden instiftades under republikens tid och beslutsfattarna då var mycket avogt inställda till religion – därför fem i stället för fyra armar, som kunde tänkas symbolisera ett kristet kors.

  #1109
  Profilbild
  Mats Persson
  Deltagare

  Det låter som en rimlig förklaring. Men samtidigt var ju Napoleon ganska vänligt inställd till kyrkan (han tyckte den var användbar) så därför borde han inte ha haft alltför starka invändningar mot ett kristet kors…
  I Paris finns ett litet museum som bara är ägnat åt Hederslegionen. Man kanske borde titta in där nästa gång man är i Paris.

  #1121
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Om Hederslegion instiftats ett par år senare när Napoleon utropat sig till kejsare hade Hederslegionen kanske haft fyra korsarmar. 1802 var smaken mycket mer republikansk och valet av en romersk legion som förebild för den nya utmärkelsen ett medvetet brott mot den tidigare traditionen som gick tillbaka till korstågens riddarordnar.

  Efter att kejsardömet inrättats och bytte stilen inriktning på nytt och Napoleon ändrade titeln på Hederslegionens mottagare från ”legionär” till ”riddare”. Sannolikt var dock namnet och korsformen för etablerade för att ändras och har förblivit orörda till idag.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.