Forum Allmänt om heraldik Heraldik i sällskapsordnar Frimurarnas "Murslevskorna"

Detta ämne innehåller 1 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Marcus Karlsson Marcus Karlsson 2 år, 7 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1518
  Marcus Karlsson
  Marcus Karlsson
  Deltagare

  En intressant heraldisk ”uppfinning” inom Svenska Frimurarorden är den krona bildad av murslevar på en krans som används på skölden för loger. Tror denna är rätt så unik inom frimurarheraldiken. Den verkar också förekomma inom den Norska Frimurarorden som ju har historiska kopplingar till den svenska orden. Den Danska Frimurarorden verkar dock inte använda sig av denna typ av krona. Inte heller internationellt verkar den förekomma.

  logevapen
  Murslevskrona i vapnet för Nr. 13 Andreaslogen Oscarsborg, Narvik. Norska Frimurarorden.

  #1519
  Marcus Karlsson
  Marcus Karlsson
  Deltagare

  Ett svenskt exempel vapnet för Brödraföreningen Petrus de Dacia i Visby. Vapenbilden anknyter till Dominikanerorden, då namngivaren var prior i dominkanerkonventet St Nicolaus i Visby.
  brödra

  Vapnet för St Johanneslogen De Tre Axen, Vetlanda. Namnet och vapnet anknyter till Vetlanda kommuns vapen som visar ett ax.

  Vetlanda

  Här kan vi också se att antalet murslevar på ringen tycks ha betydelse. En Brödraförening som Petrus de Dacia har som synes tre synliga murslevar. Medan en fullfjädrad loge som St Johanneslogen De Tre Axen har fem synliga murslevar.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.