Forum Nya vapen Bautamask och sekreterarfågel

Detta ämne innehåller 2 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild Tor Billgren 1 år, 4 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1695
  Profilbild
  Tor Billgren
  Deltagare

  Jag håller på att komponera ett vapen och är medveten om att symbolerna och föremålen i vapnet skall vara generella och allmängiltiga. Samtidigt har jag noterat att det ibland går att vara väldigt specifik, t.ex. när det gäller löv av olika typer av träd (alm, ek, lind) och vissa fågelarter (näktergal, korp, mm).

  Tror ni att följande beståndsdelar skulle godkännas i ett vapen:

  1. Sekreterarfågel (Sagittarius serpentarius). Rovfåglar är ju flitigt använda i heraldiska sammanhang, och denna afrikanska stridsfågel är särskilt stilig. Den är dessutom en hejare på att fånga orm.

  2. Den venetianska bautamasken. Det är en specifik mask, men samtidigt en av de absolut mest kända. Under den venetianska republikens dagar användes den för maskering i vardags- och omröstningssammanhang, och idag är det den vanligaste karnevalsmasken.

  #1697
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Spännande frågor! Man kan väl säga att heraldiken strävar efter lättigenkännliga och tidlösa symboler. Ek är ju t.ex. väldigt vanlig och lätta att skilja från lind o.s.v.

  Sekreterarfågel har ett karaktäristiskt utseende med sina fjädrar i nacken och saknar vad jag kan se närbesläktade fåglar som den kan förväxlas med. Dessutom ingår den ju i Sydafrikas statsemblem. Den tror jag gör sig utmärkt i en vapensköld.

  Bautamasken är knepigare eftersom den är så tydligt kopplad till en viss plats och tidsperiod. Här är jag osäker. Jag har inte lyckats hitta något annat vapen som innehåller en ansiktsmask.

  #1699
  Profilbild
  Tor Billgren
  Deltagare

  Tack för ditt svar. Ja, sekreterarfågeln borde inte vara något problem, när man betänker att den ingår i flera statsvapen. Masken är som du säger knepigare. Men den har rätt tung ikonisk status i Sverige också, eftersom det var just bautamasker som Gustav III och Jacob Johan Anckarström bar under den ödesdigra maskeradbalen 1792.
  Jag får helt enkelt skriva ihop en ansökan och avvakta Vapenkollegiets bedömning.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.