Forum Nya vapen Att rita om sitt vapen (ÅNYO)

Detta ämne innehåller 2 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Claus K. Berntsen Claus K. Berntsen 2 år, 3 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1651
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Nu är det visserligen så att jag inte har många år på nacken som heraldiskt intresserad, men är det inte så att ett en gång ritat vapen för en person eller släkt är menat att förbli det vapen som en gång blasonerats och utropats?

  Jag menar inte att trampa någon på tårna med detta yttrande utan är mest inriktad på att lära mig om eventuella undantag till regler och/eller god heraldisk sed som finns.

  Till saken: När jag idag var inne på Amerikanska heraldiska sällskapets hemsida (https://www.americanheraldry.org/about-the-society/members-arms/claus-k-berntsen), inom underrubriken medlemmars vapen, (members arms) så stötte jag på ingen mindre än Claus K Berntsen:s namn under ett (annorlunda) vapen än det Claus bär i denna förenings sfär.

  En antal frågor uppkommer spontant:
  1. Vilket vapen ritades först?
  2a. Vilket är det vapen som gäller (och 2b. varför)?
  3. Det är alltså inget fel på att, likt Kungliga svenska regenter anta ett vapen med ett gyllene kors uppdelandes fyra kvadranter? Jag anser det nämligen vara vackert och ett prydligt sätt att ordna särfält inom vapnet.

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1655
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Fråga 3 har faktiskt besvarats i det senaste numret av Vapenbilden (sida 13) som kom ut i dagarna. Jag tycker personligen att ett kvadrerat vapen är renare och stiligare utan ett kors ovanpå.

  #1656

  1. Det kvadrerade vapnet antogs 2003.
  2a. Det förenklades 2009, och är det som sedan dess används. Det är också det som är registrerat i Svenskt Vapenregister och publicerat i Skandinavisk Vapenrulla.
  2b. Dels hade jag under en längre tid kommit att anse att det var något plottrigt, och dels vill jag minnas att det fanns vissa invändningar mot det från SNGHs sida.

  Vill man följa vapnets väg igenom Svenska Vapenkollegiet, så läser man lämpligtvis Meddelanden från Svenska Vapenkollegiet nr 3, 5 och 6.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.