Forum Allmänt om heraldik Heraldisk debatt Att mynta

Detta ämne innehåller 10 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av Profilbild Don Rodrigo 1 år, 4 månader sedan.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1646
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  ATT mynta en ny häroldsbild (inklusive nytt blasoneringsord/-begrepp), har ju historiskt sett gjorts någon gång annars hade vi inte ens haft exempelvis torn, kors eller lejon som häroldsbilder.

  Anses myntning av något nytt av er tillåtet? Mytologiska fabelhybrider finns det några av, men inte så många som är möjligt exempelvis.

  #1647
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Rättelse: *Tillåtet ELLER enligt god heraldisk (svensk eller annan) Sed.

  #1657

  Man kan försöka, men det är svårt att få en ny figur allmänt vedertagen under ett visst namn. De flesta figurer kan oftast beskrivas i mer allmänna termer, istället för med ett nytt namn.

  #1690
  Elias Granqvist
  Elias Granqvist
  Deltagare

  (Varken torn eller lejon kan väl vara häroldsbilder, de är allmänna bilder, men det ordvalet var väl ett oavsiktligt misstag.)

  Det finns alltid möjlighet att skapa nya bilder, men om det inte finns ett vedertaget uttryck för en viss djurhybrid t.ex., så är det bättre att beskriva den för vad den är än att hitta på ett ord. I heraldiken kan t.ex. förekomma en fisk med rådjurshorn, men då är det bättre att beskriva den just som en fisk med rådjurshorn än att hitta på ett ord.

  Det är normalt inte heraldiken som har hittat på ord som grip, pegas, drake, troll eller liknande, utan de har tagits in från en mer allmän bildtradition. Sedan har de ibland levt kvar inom heraldiken när de kanske har fallit ur bruk i andra sammanhang (med bättre kunskaper om faktisk biologi och så vidare) på ett sätt så att man nu kanske mer förknippar dem med heraldik än med något annat, men det påverkar ju inte deras ursprung.

  #1767
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  Myntning är tillåtet men som Elias säger så beror det på vad som menas.

  Rör det sig om en välkänd bild som introduceras i heraldiken så används helt enkelt dess vanliga namn. Det kan man väl kalla att mynta ett nytt begrepp inom heraldiken, även om det känna som ett litet onödigt uttryck eftersom alla tänkbara allmänna bilder är tillåtna. En Skvader finns numera i Svenskt vapenregister och en tyger (heraldisk tiger) i SHFs medlemsrulla.

  Sedan har man ju traditionella begrepp som införs i heraldiken men förändras för att passa det heraldiska bildspråket. Se exempelvis vapnen Varma och Johansson i Svenskt vapenregister för en indisk respektive koreansk symbol som har anpassats.

  Men helt unika heraldiska begrepp är betydeligt ovanligare. Det enda (och mycket inofficiella, rent utav privata) nymyntat namn jag kan komma på är mitt kärvänliga namn ”hasse” på den avhuggna kärve som finns i mitt eget vapen. ”Wasse” eftersom det 1) var ett smeknamn på min pappa när han var yngre och 2) är ett gaming-nick som tack vare 1) används av min yngste pojk. En ”wasse” är alltså en avhuggen kärve med två nedhängande ax.

  • Det här svaret redigerades 1 år, 5 månader sedan av Jesper Wasling Jesper Wasling.
  #1769
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Tack till Claus K. Berntsen för svaret.

  Tack Elias Granqvist för svaret: I den då skrivande stunden visste jag nog inte om den distinktionen men nu tror jag att jag förstått. Resten av det du skrev är saker värda att understryka för en person som mig. Jag lär mig av det ni skriver och uppskattar varje droppe lärdom!

  Tack till Jesper Wasling:
  För att övergå från att uttrycka mig generellt till att tala om det specifika så kan jag säga att det jag hade i åtanke när jag skrev min fråga var något som kallas för Venn-diagram (bild från länk bifogas) (https://en.wikipedia.org/wiki/Venn_diagram#/media/File:Venn-stainedglass-gonville-caius.jpg) men som jag inte vill ska kunna förväxlas med tre överlappande ringar eller med “tre sammanflätade ringar ställda två över en” (likt vapnet SV-376 för Emma Stene). Denna allmänna bild skiljer ju sig på vissa sätt från tre överlappande rundlar kan jag tänka mig.

  Av kuriosa kan nämnas att mitt intresse för användandet av den hör ihop med en släktings innovativa användning av Venn-diagram som tillämpning på rättens områden. Han var en institutionsgrundare, filosof och rektor som fundamentalt ändrade synen på rätt I de flesta av den spansktalande världens länder – framförallt språket har sannolikt begränsat inflytandet som hans verk gjort geografiskt, men säkert inte bara det.

  Till min följdfråga då: Kan jag blasonera det jag vill använda (varesig jag myntar något nytt eller ej) som: “Ett svart Venn-diagram”?

  Vapnet Johansson hittar jag, det har ett gyllene respektive ett rött hjärta. Men vapnet Varma lyckas jag tyvärr inte hitta.

  På tal om Ert vapen Jesper Wasling så är det enligt uppslaget på medlemmarnas vapen en gyllene kärve på grön bakgrund som är registrerad i det namnet. Har du både rätt att använda din fars vapen (svart bakgrund) och “ditt egna” vapen (det gröna)? Jag uppskattar att se bägge faktiskt. Tack Hasse.

  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1771
  Jesper Wasling
  Jesper Wasling
  Forumledare

  ”På tal om Ert vapen Jesper Wasling så är det enligt uppslaget på medlemmarnas vapen en gyllene kärve på grön bakgrund som är registrerad i det namnet. Har du både rätt att använda din fars vapen (svart bakgrund) och “ditt egna” vapen (det gröna)? Jag uppskattar att se bägge faktiskt. Tack Hasse.”

  — Det svarta är släktens vapen (och därför också mitt)
  Det gröna är min egen variant. Alla andra föredrar den svartgula versionen men den gröngula får mig alltid att tänka på sommaren. Tänk bara på alla maskrosor i gräsmattan.
  Så ja, jag får använda båda och använder båda, men i två olika syften. Den svartgula i alla sammanhang där jag ser mig som en Wasling i allmänhet, den gröngula där jag är en Jesper Wasling i synnerhet.

  Just det här märket är dessutom det jag har på alla sociala medier som har med Wasling Media att göra, därför är den med här.

  • Det här svaret redigerades 1 år, 4 månader sedan av Jesper Wasling Jesper Wasling.
  #1773
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Om du med ett svart Venn-diagram menar samma figur som på glasmålningen på bilden fast helt svart (se bild) så borde det inte vara svårt att beskriva heraldiskt. T.ex: tre svarta rundlar förenade i trepass med en rundel uppåt.

  Ett Venndiagram är ju ett en inte en figur utan just ett diagram som kan bestå av fler eller färre än tre ringar. Därför skulle jag inte använda den termen för att beskriva en heraldisk figur.

  • Det här svaret redigerades 1 år, 4 månader sedan av Elias Sonnek Elias Sonnek.
  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
  #1776

  Vapen Verma
  SV-72 Sita Verma, Lund
  Registrerat 2010-01-21.
  (Ansökan 2007:19)

  Sköld: I rött ett utåtseende elefanthuvud av silver med betar av guld, belagt i pannan med ett grönt hjul med 24 ekrar.

  Hjälmtäcke: Rött fodrat med silver.

  Hjälmprydnad: En lotusblomma av silver på grön stjälk.

  ***

  Vapen Johansson
  SV-95 Claes Johansson, Lammhult
  Registrerat 2010-08-07.
  (Ansökan 2007:42)

  Sköld: I guld en hoppande blå späckhuggare med teckning av silver åtföljd nedan av övre hälften av en röd rundel nedtill avgränsad av ett essnitt över undre hälften av en blå rundel ovantill avgränsad av ett essnitt.

  Hjälmtäcke: Blått och rött fodrat med guld.

  Hjälmprydnad: På en upprest törnekrona av guld sju liljor ställda två, tre och två, där de tre ginbalksvis ordnade liljorna är röda och de fyra övriga är blå.

  #1777
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Jesper Wasling: Intressant, tack för förtydligandet. Vissa heraldiska seder är fortfarande nya för mig.

  Elias Sonnek: Ja det var precis det jag menade. Dock tänkte jag ha det ”upp och ned”, är det ”störtad” som är korrekt term?

  Claus K. Berntsen: Jasså det var dessa vapen ni syftade på, tackar. Dessa var alltså exempel på myntningar av heraldiska bilder, är det rätt förstått?

  Till alla: Sedan tänkte jag på dessa tre svarta rundlar förenade i trepass med en rundel nedåt ställa en våg ovanpå (bild bifogad) och låta det symbolisera moderns släkt.
  Till min far tänkte jag göra ett annat vapen och sedan bära bägge föräldrars vapen i kvadrerad form. Finns det redan nu invändningar emot något av det nämnda och beskrivna så lyssnar jag gärna på hur, varför och var.

  En fråga jag gärna flikar in med: Visst är man fri att använda kransar eller vapen bakom skölden på samma sätt som ordensmedlemmar av exempelvis Johanniterorden använder ett vitt malteserkors bakom skölden eller försvarsmaktsenheter ställer ett svärd i bakgrunden och ekobrottsmyndigheten ställer en nyckel och en tvåfingerpekande hand på ett handtag för att skilja ut sig från mängden av alla myndigheter som använder två över en ställda gyllene kronor?

  #1778
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Då det blev uppladdningsfel pga för stor fil försöker jag igen

  • Det här svaret redigerades 1 år, 4 månader sedan av Profilbild Don Rodrigo.
  Bifoga filer:
  Du måste vara inloggad för att se bifogade filer.
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.