Forum Statlig och kommunal heraldik Ändring av Mölndals kommunvapen, behöver snabbt svar!

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1507

  Hej, som rubriken lyder skulle jag behöva snabb bra respons på detta dåliga förslag. Motargument, sågningar och klargöranden mottages tacksamt från en som försökt läsa in sig på kommunvapen inatt.
  Med vänlig hälsning, jessica

  http://www.molndal.se/download/18.184c1b20157bb309945745/1476346866965/10+Antagande+av+reviderat+kommunvapen.pdf

  #1508
  Jesper WaslingJesper Wasling
  Keymaster

  Hej Jessica.
  Suck. Ja, förslaget innebär inte en revidering utan att de gör ett helt nytt vapen
  De som gjort förslaget verkar inte riktigt förstå heraldik.

  Din fråga finns på vår Facebooksida och jag hoppas att du snabbt får ett bra svar.

  #1509

  När politiker, och andra inom kommuner, börjar hänvisa till att man ska ”efterhöra riksheraldikerns synpunkter”, så vet man att de pratar strunt och inte vet vad de talar om. Någon riksheraldiker har inte funnits sedan 1953, då uppgifterna togs över av den då nyinrättade statsheraldikern. För övrigt dog den siste riksheraldikern, Harald Fleetwood, 1960.

  Synd att man vill göra sig av med 92 års historia, istället för att låta en kompetent heraldisk konstnär göra en nyritning av det befintliga vapnet.

  #1511

  Här finns en länk till diskussionen på Facebook:

  Mölndal vill hitta på ett helt nytt vapen, fast de i sin okunnighet tror att de "Vapnet är en modern variant av vårt…

  Publicerat av Svenska Heraldiska Föreningen Måndag 17 oktober 2016

  #1512
  Elias SonnekElias Sonnek
  Keymaster

  Som sagt så innebär förslaget att kommunen antar ett helt nytt vapen. Det är den heraldiska motsvarigheten till att byta namn på kommunen. Något som ger mig intrycket av en kommun med dåligt självförtroende. Med löftet ”Bästa möjliga Mölndal. Varje dag.” vill man väl lyfta fram det som är bra med Mölndal? Att kasta bort symbolen för de senaste 92 åren riskerar ju att tolkas som att man är missnöjd med kommunens förflutna.

  Förslaget till nytt vapen liknar en skiss. Statsheraldikern, som är titeln på den aktuelle tjänstemannen, kommer nog att ha en hel del invändningar. Både mot tanken med förslaget och själva innehållet.

  Vill man på allvar ha ett varumärke som ”stärks över tid” borde man bygga vidare på stadens vapen och dess 92-åriga tradition. Genom en nyritning av stadsvapnet som Claus föreslår står man stadigt med en fot i historien och en i nutiden.

  #1513
  Elias SonnekElias Sonnek
  Keymaster

  Dessutom kan man konstatera att en tredjedel av kommunerna i Västra Götalands län använder vågor i sina kommunvapen som symbol för vatten. Det är ett rätt, ursäkta ordvitsen, urvattnat motiv. Skäran däremot används bara av en annan kommun i hela Sverige – Heby, och då i annan färg och uppställning. Ett vapen har som främsta uppgift att skilja sin användare ur mängden. Med ett byte skulle man uppnå det rakt motsatta.

  #1514
  Jesper WaslingJesper Wasling
  Keymaster

  Och vi följer upp historien under hösten

  #1847
  ProfilbildRobin Jansson
  Deltagare

  Hela omändringen har kostat hundra tusentals kronor. Samtidigt har man inte råd med ett bokinkast till det nya biblioteket.

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.