Forum Allmänt om heraldik Heraldisk debatt Allmänna råd – kvadrering av vapen

Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Sonnek Elias Sonnek 1 år, 5 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1790
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  1. Går det mot god heraldisk sed eller annat att kvadrera sitt vapen för att låta göra gällande både en fars och en mors heraldiska identitet?
  2. Rekommenderar några här icke-kvadrerade vapen?

  #1796
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Det beror på vad du menar. En rätt spridd uppfattning är att ett nytt vapen inte ska ge sken av att vara två vapen som sammanställts, vilket är en risk om det är kvadrerat eller kluvet.

  Om båda ens föräldrar har vapen sedan tidigare kan man diskutera om det är lämpligt att barnen för båda vapnen i en gemensam sköld. Det finns argument för och emot.

  Det finns de som tycker att det är snobberi att föra kvadrerade vapen eftersom det i svensk historia varit högadel och biskopar m.fl. som haft sådana.

  #1799
  Profilbild
  Don Rodrigo
  Deltagare

  Jaha. Jag menar just att föra sammaställda vapen.
  Undrar: Varför är det olämpligt att som ”barn” föra två vapen sammanställda i en sköld? Hänvisa mig gärna till källor/svenska heraldiska föreningens tidskrift om så krävs.
  Att kalla något för snobberi låter nästan inte värdigt nog att kallas för argument utan låter snarare som fördömmande, därmed inte sagt att det finns hoper av människor som i brist på bättre vetande efterapar det de skulle vilja vara/ha men inte kan nå. Jag kommenterar helst inte min ”syn på adel och/eller prästerskap”, för att det är som att kommentera borgerskapet – det finns mycket av varje i stora heterogena grupper.

  #1800
  Elias Sonnek
  Elias Sonnek
  Forumledare

  Det behöver inte vara olämpligt. I SHF:s matrikel för 2017 finns flera exempel på barn som för sina föräldrars vapen i en kluven sköld. Dessa vapen är förhållandevis enkla. Komplicerade vapen är mindre lämpliga att sammanställa om man vill ha en sköld som t.ex. gör sig bra i mindre format.

  Några åsikter om kvadrering luftas i denna aningen hätska tråd på gamla Heraldica. Det kan var bra att veta att dessa åsikter finns, även om man inte håller med.

  • Det här svaret redigerades 1 år, 5 månader sedan av Elias Sonnek Elias Sonnek.
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.