Detta ämne innehåller 3 svar, har 3 deltagare, och uppdaterades senast av Elias Granqvist Elias Granqvist 1 månad, 2 veckor sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1646

  Don Rodrigo
  Deltagare

  ATT mynta en ny häroldsbild (inklusive nytt blasoneringsord/-begrepp), har ju historiskt sett gjorts någon gång annars hade vi inte ens haft exempelvis torn, kors eller lejon som häroldsbilder.

  Anses myntning av något nytt av er tillåtet? Mytologiska fabelhybrider finns det några av, men inte så många som är möjligt exempelvis.

  #1647

  Don Rodrigo
  Deltagare

  Rättelse: *Tillåtet ELLER enligt god heraldisk (svensk eller annan) Sed.

  #1657

  Man kan försöka, men det är svårt att få en ny figur allmänt vedertagen under ett visst namn. De flesta figurer kan oftast beskrivas i mer allmänna termer, istället för med ett nytt namn.

  #1690
  Elias Granqvist
  Elias Granqvist
  Deltagare

  (Varken torn eller lejon kan väl vara häroldsbilder, de är allmänna bilder, men det ordvalet var väl ett oavsiktligt misstag.)

  Det finns alltid möjlighet att skapa nya bilder, men om det inte finns ett vedertaget uttryck för en viss djurhybrid t.ex., så är det bättre att beskriva den för vad den är än att hitta på ett ord. I heraldiken kan t.ex. förekomma en fisk med rådjurshorn, men då är det bättre att beskriva den just som en fisk med rådjurshorn än att hitta på ett ord.

  Det är normalt inte heraldiken som har hittat på ord som grip, pegas, drake, troll eller liknande, utan de har tagits in från en mer allmän bildtradition. Sedan har de ibland levt kvar inom heraldiken när de kanske har fallit ur bruk i andra sammanhang (med bättre kunskaper om faktisk biologi och så vidare) på ett sätt så att man nu kanske mer förknippar dem med heraldik än med något annat, men det påverkar ju inte deras ursprung.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.